Alles over Microbiologie

Foto: Shutterstock

Nestlé scherpt kwaliteitscontroles bronwater aan na waarschuwing...

Nestlé heeft de kwaliteitscontroles voor mineraalwater aangescherpt na waarschuwingen van de Franse toezichthouder voor voedselveiligheid (ANSES). De...

Statiegeld op melkflessen heeft geen impact op voedselveiligheid

Statiegeld op melkflessen heeft geen impact op voedselveiligheid

In Duitsland geldt vanaf 1 januari 2024 statiegeld op plastic flessen waar melk- of melkproducten in hebben gezeten. Het Bundesinstitut für...

Litouwse visproducten oorzaak aanhoudende Listeria-uitbraak

Litouwse visproducten oorzaak aanhoudende Listeria-uitbraak

Volgens European Food Safety Authority (EFSA) en European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) zijn kant-en-klare visproducten uit...

Professor Ine van der Fels-Klerx.

Hoe de voedselketen verandert door klimaat, eiwittransitie en...

De klimaatverandering, de productie van alternatieve eiwitbronnen en het circulair maken van de voedselproductie: allemaal brengen ze een aantal...

Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilm-imitatie kan reinigingsproces versnellen

Biofilms zijn een berucht probleem in de voedingsindustrie: ze zijn moeilijk op te sporen en nog moeilijker te reinigen. Om een uitweg te vinden...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Opkomend voedselveiligheidsrisico: 'Bacillus cereus gaat in de toekomst nog veel opspelen'

Opkomend voedselveiligheidsrisico: 'Bacillus cereus gaat in de...

De bacterie Bacillus cereus kent meerdere uitdagingen voor zowel de industrie als het laboratorium. Maar waarom is dit pathogeen zo lastig te...

De markt op met eiwitten uit precisiefermentatie? 'Zorg voor lagere prijzen of kijk naar high end producten'

De markt op met eiwitten uit precisiefermentatie? 'Zorg voor lagere...

Precisiefermentatie staat flink in de belangstelling. Wat is het precies? Hoe ver is de ontwikkeling van deze technologie en wat is nodig om...

11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

11 vragen aan NVWA over monitoring, studies en challengetesten

UPDATE MEI 2023 - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft in dit artikel inzichten in opvattingen en afwegingen rondom monitoring,...

NIZO start onderzoek naar voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico's plantaardige producten

NIZO start onderzoek naar voedselveiligheids- en kwaliteitsrisico's...

Het meerjarig onderzoeksproject moet meer inzicht geven in microbiële verontreinigingen in plantaardige voedselproducten. Het is een samenwerking met...